Nalej piwo Kozel Ležák
do połowy kufla
trzymając go
pod kątem 45°.
3.
Następnie dopełnij kufel piwem Kozel Černý.
4.
Nalewaj centralnie powoli oddalając butelkę od kufla ku górze.
To pozwoli zwieńczyć serwowanie gęstą, kremową pianą.
5.
Ciesz się doskonałym smakiem Kozel Mix.
Niektórzy urodzeni w tym roku wciąż są niepełnoletni. Prosimy, podaj dokładną datę urodzin.
Piwo z czeskiego browaru – uwielbiane na całym świecie!
Przewiń
Poznajmy się przy kuflu!
Czy wiesz, że Kozel jest ulubionym piwem Czechów? A ponieważ co dwa smaki, to nie jeden – mamy aż dwa warianty. Choć Kozel Ležák i Kozel Černý zyskały już wielu fanów na całym świecie, nasz Mistrz Piwowarstwa wciąż zachwyca nowymi pomysłami… Zasmakuj w nich!
Najpopularniejsze czeskie piwo! Za jego sukcesem stoi połączenie trzech rodzajów słodu i dodatek aromatycznego, czeskiego chmielu. Efekt? Przyjemna goryczka, pełne ciało i pełnia zbilansowanego smaku! 4.6 % ABV
Kozel Černý
Choć może wydawać się ciężki, ciężko mu się oprzeć! Ten ciemny lager zaskakuje bowiem niezwykłą delikatnością. Jest łagodnym piwem o wyjątkowej barwie i karmelowym smaku – dzięki aż czterem rodzajom słodu. 3.8 % ABV
Fun fact
Pewnego razu jeden z naszych parzystokopytnych podopiecznych przewrócił swojego opiekuna. Ups!
Znamy wiele sposobów na cieszenie się piwem Kozel, dlatego razem z nami odkryj nietypowe style serwowania… Niech radość i dobra zabawa opanują caaały świat!
Pierwsza, tradycyjnie czeska metoda serwowania to Hladinka. Żeby piwo zachowało swoją świeżość i aromat na dłużej, kufel zwieńczony jest tu grubą na trzy palce, kremową pianą. Prawdziwe crème de la crème!
serwowania
Cynamonowa sztuka
Cynamonowa sztuka
Szukasz czasem idealnego balansu między słodyczą a ostrością? Nic prostszego! Napełnij kufel Kozlem Černým i przy użyciu szablonu z wyciętym kozłem posyp wierzch ciemnej piany aromatyczną, nieco pikantną przyprawą – cynamonem. Przyprawia o zachwyt!
Jeśli ostry z Ciebie zawodnik, koniecznie spróbuj piwa w ostrzejszej odsłonie! Brzeg kufla pokryj mieszanką miodu z wodą, a następnie zanurz go w cynamonie. Na koniec wlej Kozla Černego… Piwo o nieco słodszym, ale jednocześnie pikantnym smaku już gotowe! Miodzio!
serwowania
KozelŘezaný
KozelŘezaný
Pół żartem, pół serio? Nie! Pół kufla należy napełnić Kozlem Ležák, a drugie pół uzupełnić Kozlem Černým. W efekcie otrzymamy widoczną granicę kolorów i bezgranicznie pyszny smak!
serwowania
KozelMix
KozelMix
Co za smakowite zamieszanie! Wariant ten polega na wymieszaniu ze sobą Kozla Ležák z Kozlem Černým, dzięki czemu smak lagera staje się jeszcze pełniejszy i słodszy. Wyjątkowy jest również kolor – kuszący rubinowym blaskiem!
Po raz pierwszy nasze piwo zostało uwarzone w 1874 roku przez szanowaną rodzinę Ringhofferów, która zamieszkiwała Velké Popovice – małe miasteczko nieopodal Pragi. Odwiedź nas tam koniecznie, by spróbować świeżego Kozla prosto z beczki i by poznać kozła Oldę, który zna wiele ciekawych opowieści!
Wycieczkipo browarze
Spragniony nowych wrażeń? Odkryj niezwykły świat Kozla! Już dziś zarezerwuj zwiedzanie z przewodnikiem, który zabierze Cię w podróż po zakątkach browaru, w tym do warzelni i działu produkcyjnego, gdzie napełniamy butelki i kegi.
Po zwiedzaniu browaru spróbuj swoich sił w tradycyjnie czeskim sposobie serwowania piwa. Naucz się, jak serwować Kozla, aby zachwycał grubą czapą gęstej piany, która zapewni złotemu lagerowi świeżość i aromat na dłużej!
Wsiąść do pociągu byle jakiego? Nie! Najlepiej do Kozla Express, który co niedzielę zawiezie Cię prosto do naszej wioski browarniczej! Podróż zaczynamy ze stacji głównej w Pradze, a po drodze warto też zachwycić się malowniczymi krajobrazami widzianymi zza okna.
Od 1874 roku aż po dziś dzień – nasza historia pełna jest ciekawostek, mało znanych faktów i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł…
Nawarzyliśmy sobie piwa – po raz pierwszy! Ciemnego, w 60-hektolitrowym kotle, które zachwyciło wszystkich mieszkańców. Rzecz działa się 15 grudnia w czeskim browarze w Velkich Popovicach.
1919
Legenda o zbłąkanym artyście
Dawno, dawno temu… a w zasadzie na początku XX. wieku zabłąkał się w te strony pewien francuski malarz. Zdumiało go nie tylko wyśmienite piwo zaserwowane w gospodzie, ale również wielka gościnność mieszkańców. W podzięce za wikt i schronienie podarował im prezent – obraz kozła, który już wkrótce stał się symbolem browaru w Velkich Popovicach.
Lata 30. XX wieku
Żywy symbol browaru
Nieopodal browaru pasie się jego pierwszy włochaty mieszkaniec. To właśnie kozioł Olda – on wie najlepiej, co w trawie piszczy!
Lata 70. XX wieku
O Oldzie słów kilka
Dlaczego od lat 70. XX wieku wszystkie nasze kozły mają na imię Olda? W ten sposób zachowujemy pamięć o Oldrichu Lencie, który swego czasu opiekował się parzystokopytną maskotką browaru z wielkim zaangażowaniem. Obecnie mieszka tu Olda XV!
2009
Kozel pokazuje rogi!
Czeski artysta Jan Čapek projektuje rogaty kufel Kozla. Jest on tak charakterystyczny, że każdy miłośnik naszego piwa bez problemu rozpozna, kto był wdzięczną inspiracją!
2011
Mistrzowski duet
Vojtěch Homolka, czeski piwowar i znawca piwa, zostaje naszym Mistrzem Piwowarstwa. Z Kozlem tworzy wyjątkowy duet, zawsze dbając o odpowiedni balans między słodyczą a goryczką piwa. To właśnie w tym tkwi sekret wyjątkowego, uwielbianego na całym świecie smaku!
2017
Nowy sposób serwowania
Korea Południowa zapoczątkowała piwny trend, ozdabiając wierzch ciemnego piwa… cynamonem! Ten nowy, zabawny sposób delektowania się Kozlem zainspirował nas do stworzenia „fun poura” – czyli własnej, aromatycznej metody serwowania.
Fun fact
W centrum wielu wiosek i wioseczek znajdziecie rynek, ale w naszych Velkich Popovicach mamy... browar!